Συνοπτική περιγραφή
- Home
- Συνοπτική περιγραφή
Το έργο SWAN στοχεύει στην κατασκευή και την αξιοποίηση ενός δικτύου υδατοδρομίων, εντός των λιμένων της Κέρκυρας, των Παξών, των Διαπόντιων Νήσων, του Τάραντο, της Καλλίπολης και του Νάρντο.
Η ιδέα του έργου αναπτύχθηκε ως άμεση συνέπεια της έλλειψης γρήγορων μεταφορικών μέσων στα πλαίσια της περιοχής και εκμεταλλεύεται προηγούμενες εμπειρίες. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η ανάγκη να χρησιμοπιηθούν υδροπλάνα τα οποία θα συνδέουν τα κύρια λιμάνια, και θα βελτιώνουν την διατροπικότητα (απευθείας συνδέσεις μεταξύ αεροδρομίου και λιμανιού) και θα παρέχουν απευθείας πρόσβαση στα κέντρα των πόλεων, όπου συνήθως βρίσκονται τα λιμάνια.
Η κατανόηση της υπάρχουσας ανάγκης να αναπτυχθούν απευθείας συνδέσεις μεταξύ των λιμανιών, δημιούργησε τη συνέργεια μεταξύ του Ο.Λ.ΚΕ. (διαχειριστή των Διαπόντιων Νήσων & Νήσων Παξών) και του Οργανισμού Λιμένος Τάραντο (Port System Authority of the Ionian Sea), η οποία διευρύνθηκε και σε άλλους Λιμένες – Δήμους στη περιοχή του Ιονίου (Καλλίπολη & Νάρντο).
Οι υποδομές των υδατοδρομίων θα στηρίξουν την πολυτροπική ενσωμάτωση και την διασύνδεση των μέσων μεταφοράς. Ειδικότερα η χρήση των αμφίβιων αεροσκαφών θα επιτρέψει την απευθείας σύνδεση των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών, όπως των λιμένων με αερολιμένες ή των λιμένων με άλλους λιμένες ή άλλες απομακρυσμένες τουριστικές περιοχές. Αυτές οι υποδομές θα περιλαμβάνουν την εγκαθίδρυση μικρών τερματικών σταθμών, οι οποίοι θα παρέχουν επιπρόσθετες υπηρεσίες στους επιβάτες, τους τουρίστες και τους κατοίκους, παρέχουντας διαφορετικούς τύπους συνδέσεων μεταξύ των περιοχών προορισμού – περιοχών του προγράμματος, οι οποίοι θα λειτουργήσουν σαν μικροί κόμβοι που θα καλύπτουν τις ανάγκες των τοπικών μεταφορών, παρέχοντας στην κοινότητα διαδικτυακά εύκολα προσβάσιμες και εύχρηστες πληροφορίες.
Οι υποδομές των υδατοδρομίων θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αποτελούμενες από απλές και κινητές προβλήτες, ενώ θα ληφθεί υπόψη η μείωση του θορύβου στους διαδρόμους αναχώρησης και άφιξης. Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθεί μία εκτενής δραστηριότητα δοκιμαστικών πτήσεων ώστε να εξασφαλισθεί η μέγιστη ασφάλεια και η μεγαλύτερη αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.
Μια ακόμη σημαντική δράση του έργου είναι η υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος που θα συνδέεται με την διαχείριση και την αντιμετώπιση των εμπορικών υδροπλάνων στα υδατοδρόμια. Οι προηγούμενες εμπειρίες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει έλλειψη ικανού και εκπαιδευμένου προσωπικού για τις καθημερινές πτήσεις με υδροπλάνα και τη διαχείριση των υποδομών. Για τον λόγο αυτό θα αναπτυχθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναφορά σε επιτυχημένα παραδείγματα παγκοσμίως. Επιπλέον, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα καταρτίσει το εμπλεκόμενο προσωπικό όσον αφορά τις υποχρεώσεις για την προστασία του πολίτη. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης μία διαφορετική προσέγγιση για τη μελλοντική διαχείριση των υδροδρομίων που θα εστιάζει στην απόκτηση γνώσης από προηγούμενες εμπειρίες. Στο προηγούμενο έργο “IPA Adri-Seaplanes”, η διαχείριση των υδατοδρομίων θα γινόταν άμεσα από τους λιμένες ή από τους δήμους στα πλαίσια των προϋπολογισμών τους. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έδειξε ότι δεν είναι πάντα επιτυχής. Για τον λόγο αυτό, το έργο θα επικεντρωθεί στην ανάθεση ιδιωτικών εταιρειών για τη διαχείριση του θαλάσσιου αερολιμένα, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας και καθιστώντας το κόστος λειτουργίας των αεροδρομίων βιώσιμο.